top of page
עמדות של ארגוני רופאים בישראל ובעולם בקשר לברית מילה
בכל העולם
בישראל
ברית מילה בפארק
ברית מילה בפארק

משרד הבריאות הישראלי לא הוציא המלצה גורפת לבצע ברית מילה לכלל אוכלוסיית התינוקות בארץ, אולם, כמו בכל מדינה אחרת בעולם, הם לא אוסרים על הניתוח ללא הסכמת המנותח ואף לא מפקחים ישירות על עניין ברית המילה לתינוקות מתחת לגיל חצי שנה.

באתר של משרד הבריאות כתוב שבברית המילה ככלל מתעסקת מחלקת בריתות ברבנות הראשית. עוד מציין משרד הבריאות כי: "ברית מילה הנערכת לילדים מעל גיל שישה חודשים תבוצע רק במוסד רפואי מוסמך בנוכחות ובאחריות רופא." 

יש לנו רק שאלה קטנה, למה דווקא מגיל חצי שנה? למה משרד הבריאות לא מחמיר ולא דורש לעשות את הניתוח הזה בתנאים סטריליים מגיל לידה? ככל שהתינוק קטן יותר כך אנחנו דואגים להיות יותר זהירים איתו, אז למה זה לא תופס? הייתכן שלדעתם עד גיל חצי שנה אפשר לבצע ניתוח פולשני על שולחן מתקפל בפארק? 

לחצו לכתבת המקור על האירוע המוצג בתמונה

נכון,זה נשמע קיצוני, אבל זאת טענת משרד הבריאות. מהעמדה שלהם משתמע שהם לא רוצים להתערב בענייני דת ובשל כך אין להם בעיה למסור לניתוח תינוקות עד גיל חצי שנה לאדם ללא הכשרה מתאימה לסוג כזה של ניתוח (הכשרת רופא אורולוג מנתח)

באתר משרד הבריאות לא תמצאו המלצה גורפת למול כל בן שנולד בארץ ישראל למטרות שמירה על בריאותו. אבל בהחלט תמצאו את השורות הבאות: "אופן התשלום לברית מתבצע ישירות למוהל, רצוי לקבוע את סכום התשלום מיד בהזמנת המוהל, בנוסף מצאה הוועדה לנכון לקבוע תעריף מומלץ לברית מילה הוא: למוהל מוסמך 1000 ₪ ולמוהל מומחה 1500 ₪."

נניח יש לכם תינוק מתחת לגיל חצי שנה שאתם מעוניינים לבצע בו ניתוח ברית מילה באמצעות מוהל, למה אתם צריכים לבחור בין מוהל מוסמך ומוהל מומחה? לא הייתם רוצים כבר לבחור רק מישהו מומחה לניתוח כל כך חשוב על איבר כל כך קטן?

 

אם תמשכו עם זה עד גיל חצי שנה ובכל זאת תחליטו לבצע ברית מילה - מה תבחרו אז - רק רופא מוסמך או רופא מומחה? 

כמובן שזה רק מחשבות שלנו ואתם חופשיים לעשות עם הבן שלכם כל מה שבא לכם במסגרת החוק, אבל דבר אחד ברור לנו - משרד הבריאות הישראלי נותן אופציה לבצע ברית מילה לכלל האוכלוסיה, ללא המלצה גורפת אן הטלת חובה על האזרחים. 

אין אף ארגון רפואי בעולם הממליץ על ברית מילה כטיפול שגרתי. 

מדינות אירופה, קנדה, אוסטרליה, רוסיה, מדינות המזרח הרחוק לא ממליצות על ניתוח ברית מילה לכלל התינוקות או הילדים. 

אף ארגון בריאות לא מצא ממצאים שמעידים על כך שיש תועלת בריאותית ממשית שמצדיקה ניתוח להסרת העורלה לכלל הבנים באותה מדינה. 

 

לרוב ארגונים שמביעים את עמדתם בנושא בריאות וההקשר שלה לברית מילה מסתייגים מנושא האטיקה הרפואית ומצביעים על כך שהבחירה של ההורה היא לרוב תרבותית, קוסמטית, והרבה פחות בריאותית. וגם אם ארגוני הבריאות בעולם לא ממליצים לבצע ניתוח מילה לכל הזכרים, עדיין הם מציינים שהתועלות האפשריות של הניתוח עולות על הסיכונים האפשריים של הניתוח.

 

זה תומך מאוד באלה שבוחרים להצדיק על ידי טיעון בריאותי את ביצוע הניתוח על ילדיהם. הבעיה היא שהפחתת הסיכון לחלות באיידס והפחתת הסיכון לסרטן הפין היא שאלה אשר צצה רק בגיל בו הילד יכול להחליט לבד האם המספרים הסטטיסטיים משכנעים אותו להוריד את העורלה שלו ולשמור על בריאותו בדרך זו. 

ואם מדובר על מניעת דלקות על ידי הסרת איבר אז כבר צריך לקטוע לתינוקות גם אוזניים וגם שקדים בגרון כי אלו איזורים עם שכיחות יותר גדולה של דלקות.

להלן כמה עמדות על ברית מילה מרחבי העולם:

ארגון רופאי הילדים בארצות הברית (AAP)

הערכת הוכחות עדכניות מצביעה על כך שהיתרונות הבריאותיים של מילת גברים שזה עתה נולדו עולים על הסיכונים וכי יתרונות ההליך מצדיקים גישה להליך זה עבור משפחות שבוחרות בו.

קטע מתוך מאמר בספריה הלאומית האמריקאית לרפואה 

מספר ארגוני בריאות, כולל האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, הצהירו כי אין מספיק ראיות בכדי לראות ברית מילה שגרתית כנדרשת מבחינה רפואית.

האיגוד האוסטרלי של כירורגי ילדים

האיגוד האוסטרלי של כירורגי ילדים אינו תומך בברית מילה שגרתית של ילודים, תינוקות או ילדים גברים באוסטרליה. ברית מילה שגרתית נחשבת כבלתי הולמת ומיותרת. 

עמדת ארגון הבריאות העולמי על ברית מילה (WHO)

ברית מילה מתרחשת בטווח רחב של גילאים, וברית המילה של ילודים וילדים באופן שגרתי נהוגה במדינות רבות מסיבות דתיות ותרבותיות. ישנם מספר יתרונות של ברית מילה בגיל צעיר לעומת גיל מבוגר, כולל סיכון נמוך יותר לסיבוכים, ריפוי מהיר יותר ועלות נמוכה יותר. עם זאת, חלק מההורים עשויים לרצות להמתין לגיל מבוגר בגלל סיבות דתיות או סיבות תרבותיות, או שיש להם העדפה לחכות עד שהילד יוכל לתת הסכמה להליך.

ההליך מתבצע על ידי מגוון ספקים, כאשר בחירת המבצע תלויה
מסורת משפחתית או דתית, עלות, זמינות ותפיסת איכות השירות. בתור פרקטיקה דתית ותרבותית, מילת ילדים צפויה להמשיך להיות נפוצה מאוד ברחבי העולם, ונחשבת כעת כאסטרטגיה למניעת HIV לטווח ארוך.

 

סקירה זו מראה כי סיבוכי ברית מילה הם נדירים כאשר הם נערכים על ידי מבצעים מיומנים, מנוסים עם כלים נכונים ובתנאים היגייניים. 

עם זאת, יש צורך ברור בתכניות הכשרה מקיפות ומתמשכות הן עבור בעלי הכשרה רפואית והן עבור מוהלים שאינם בעלי הכשרה רפואית, אשר אמורים לכסות את כל היבטי ההליך והטיפול לאחר הניתוח כדי למנוע את התחלואה המיותרת הנוכחית הקשורה להליך בהרבה היבטים.

כרגע יש יחסית מעט נתונים המשווים סיכונים של שיטות שונות, סוגי מוהלים או גיל בברית המילה, ויש צורך במחקרים פוטנציאליים נוספים.

הבחירה היא בידיים של ההורה - על ההורה לקרוא את כל המידע, ללמוד על תפקידיה של העורלה, ליישר קו עם חוקי האטיקה וחופש הבחירה של הבן שלו ומשם לקבל החלטה, ממש כמו שאנחנו בוחרים כל דבר - בית חולים ללידה, יועצת שינה, כסא אוכל מהסוג הכי טוב. הבחירה שלנו היא זאת שתעצב את איבר המין וחיי המין של הילד שלנו. הגיע הזמן לבחור נכון ולהתחשב בכל הפרמטרים.

העמדה שלנו

כל עוד אין המלצה גורפת לכלל התינוקות לביצוע הליך ברית מילה - כדאי להימנע מהניתוח. התפקיד של העורלה הבריאה משמעותי עבור חיי המין של הגבר והסרת עורלה בריאה מקטין ללא הסכמתו המודעת נוגד את חוקי האתיקה הרפואית, זכויות האדם לחופש דת וזכות האדם על גופו.

bottom of page