top of page
פימוזיס פיזיולוגי פימוזיס פתולוגי וההבדל ביניהם
טיפול בפין לא נימול (שלם) ומצבים נוספים שדורשים טיפול מיוחד
דיסקליימר

הכותבים אינם רופאים.

הטקסט בעמוד זה הינו תרגום חופשי של מאמרים רפואיים או כתבות שהתפרסמו במגזינים רפואיים. כל המקורות מאוזכרים בתחתית העמוד.

הכתוב אינו מהווה תחליף לייעוץ של רופא מומחה.

אם הינך רופא ויש לך תיקונים לעמוד הזה את\ה מוזמן\ת לכתוב ל-brith.bhira@gmail.com

מה זה פימוזיס?

פימוזיס זה מצב בו העורלה לא ניתנת להפשלה ואי אפשר לחשוף את העטרה, או שניתן לחשוף רק חלק ממנה. ישנו פימוזיס פיזיולוגי ופתולוגי, חשוב להבדיל בין שני אלה, אחד מהם הוא מצב רגיל ולא דורש שום טיפול מיוחד.

פימוזיס פתולוגי

פימוזיס פתולוגי זהו מצב שגורם לאי נוחות אצל גברים בוגרים. בגיל הילדות הוא יכול להתפתח כתוצאה מהצטלקות, זיהום או דלקת.  הפשלה (מצב בו מזיזים וקורעים בכוח את העורלה המחוברת) יכולה לגרום לדימום והצטלקות. זאת אומרת שהפימוזיס הפיזיולוגי יכול להפוך לפתולוגי ולדרוש טיפול מיוחד בעקבות טיפול לא נכון בפין. בגלל זה חשוב להבדיל בין שני המצבים האלה. כאשר נוצר אצל הגבר פימוזיס פתולוגי זה יכול לגרום לכאב, זיהומים מקומיים, דימום, כאבים בזמן זקפה ויחסי מין ומתן זרם שתן חלש. פימוזיס פתולוגי מתאפיין ברקמת עור פיברוטית ותלונות אצל המטופל.

במחקר שנערך על בנים באנגליה כ-0.6% מכלל הבנים עד גיל 15 חוו פימוזיס פתולוגי בחייהם. (לכתבת המקור).

פימוזיס פיזיולוגי

פימוזיס פיזיולוגי זהו מצב טבעי של הפין שנוצר כחלק מהתפתחות הפין ברחם. בתמונה ניתן לראות כיצד הפין מתפתח במהלך ההריון - העורלה היא חלק מהפין ומתפתחת בצורה כזאת שהיא דבוקה לעטרה כמו ציפורן לאצבע. זה טבעי לכל הבנים עד גיל ההתבגרות, אצל כל ילד העורלה נפתחת בגיל שונה.

איך העורלה מתפתחת ברחם.png

לחצו על התמונה להגדלה

טיפול בפין בעת מצב של פימוזיס פתולוגי

הטיפול ההתחלתי הוא טיפול שמרני שכולל בתוכו שימוש בקרם סטרואידים במרשם והנחיה של רופא, תוך כדי הפשלה עדינה ומתיחת העור עד למצב בו אפשר להזיז את העורלה ולחשוף את העטרה. למצבים בהם מעורבת דלקת מקומית (בלאניטיס/בלאנופוסטיטיס) יינתן טיפול לדלקת ורק לאחר שהדלקת תעבור יהיה ניתן להתחיל את הטיפול השמרני בפימוזיס פתולוגי (חשוב לזכור שאם אין תלונות אצל המטופל והוא לא הגיע לגיל ההתבגרות הוא, כלל הנראה, נמצא במצב של פימוזיס פיזיולוגי שלא דורש טיפול כזה).

באם הטיפול לא עוזר, ורק לאחר התייעצות עם רופא מומחה, יהיה ניתן לעשות ניתוח שמרני (כאשר עושים חתך ולא מורידים את כל העורלה כולה) או ניתוח להסרת העורלה כולה - כל זה בהסכמת המטופל וההבנה של התהליך המתרחש, שימוש בהרדמה ומשככי כאבים. כמו כל מצב אחר בגוף שדורש התערבות ניתוחית (למשל דלקת תוספתן), הטיפול הזה יינתן כאשר יש בו צורך רפואי ממשי.

 

כמובן שהסרת כל העורלה מבעוד מועד בגיל הינקות תגרום לכך שהילד (הגבר) לא יהיה תחת סיכון לפימוזיס פתולוגי, אך לניתוח מילה בתינוקות יש מספר סיבוכים (ניתן לקרוא עליהם כאן)

טיפול בפין בעת מצב של פימוזיס פיזיולוגי

אין להפשיל את העורלה כדי לחשוף את העטרה, צריך רק לשטוף מבחוץ כמו כל איבר אחר (לדוגמה, אצבע).

 

אם יש תופעה של balooning (היווצרות בלון קטן לפני מתן שתן) - זה טבעי ולא דורש טיפול מיוחד. 

אין צורך בטיפול מיוחד כדי שיהיה אפשר לחשוף את העטרה - החיבור בין רקמת העורלה והעטרה מתמוסס לבד עם הזמן עד גיל ההתבגרות. פגיעה בחיבור הזה גורמת לדימום וכאב ויכולה לגרום לדלקות חוזרות. כל עוד התינוק (ילד) נותן שתן ללא כאב ולא מופיעים סימנים של דלקת אין צורך בטיפול מיוחד.

כאשר העורלה כבר נפרדת מהעטרה, צריך להדריך את הילד להזיז את העורלה בעדינות, לשטוף, להחזיר חזרה למקום. כשבנות מתקלחות הן בדרך כלל משתדלות לא להכניס סבון לאיברים פנימיים ורקמות רגישות, גם העטרה היא איבר פנימי, אפשר לשטוף אותה רק במים אבל תמיד כדאי שיהיה במקלחת גם סבון עדין לשימוש, כשיהיה אפשר לחשוף את העטרה ולנקות מתחת לעורלה, הילד יהיה בגיל בו הוא מסוגל לתפעל את השטיפה לבד, ולהשתמש בסבון אם הוא ירגיש צורך בניקוי נוסף מעבר לשטיפה במים. אם הילד משתמש בסבון כדי לשטוף מתחת לעורלה ונוצר גירוי - הפסיקו את השימוש בסבון ופנו לרופא עור/אורולוג מומחה.

מצבים נוספים בפין של הגבר שדורשים טיפול מיוחד
בלאניטיס (דלקת העטרה)

בלאניטיס זהו מצב בו ישנה דלקת של העטרה. הדלקת יכולה להגרם מסיבות רבות כגון זיהום בקטריאלי, ויראלי או פטרייתי, גירוי על ידי חומרים סביבתיים, טראומה פיזית, או כחלק ממחלת מין, גם סוכרת יכולה לגרום לבלאניטיס. הדלקת יכולה להיווצר גם אצל גברים נימולים, וגם אצל גברים ערלים.

כאשר גם העורלה מקבלת דלקת זה נקרא בלאנופוסטיטיס. 

בלאנופוסטיטיס זוהי דלקת של העורלה והעטרה והגורמים לדלקת זהים לגורמים של בלאניטיס. 

פאראפימוזיס

פאראפימוזיס זהו מצב בו העורלה לא ניתנת להחזרה על העטרה (תקועה במצב מופשל לאחור, סגורה בטבעת מתחת לעטרה ויוצרת לחץ על העטרה), זהו מצב שלרוב יכול להיווצר אצל גבר בוגר לאחר תהליך ההפרדות של העורלה מהעטרה. אצל ילדים זה יכול להיווצר כתוצאה מהפשלה לא תקינה של העורלה ופגיעה בה (הפשלה של העורלה בזמן של פימוזיס פיזיולוגי שגורמת לפגיעה ברקמת החיבור).

 

פאראפימוזיס דורש טיפול דחוף כי הלחץ שנוצר על העטרה יכול לגרום לאובדן של קצה הפין בגלל פגיעה בזרימת הדם אליו. כדי להימנע ממצב של פאראפימוזיס ממליצים לשטוף את הפין מבחוץ ומבפנים (רק מי שהעורלה אצלו כבר ניתנת להפשלה/ הזזה) ולהחזיר את העורלה למקום, מעל העטרה. פאראפימוסיז מופיע בכ-1% מהאוכלוסיה של הגברים הלא נימולים (לינק למקור).

טיפול בפין בעת מצב של בלאניטיס

תלוי בגורם הדלקת, הרופא יכול לרשום משחת סטרואידים, משחה אנטי פטרייתית, או אנטיביוטיקה. חשוב להשתמש בתרופות מרשם ולשטוף את הפין לפי הנחיות הרופא.

 

מאתר מכבי שירותי בריאות: הטיפול כולל שמירת היגיינה טובה לרבות רחיצה יומית בסבון עדין שאינו מבושם, ובמקרים של דלקת חמורה שימוש בקרם שהנו תרופת מרשם (לינק למקור).

הטיפול בבלאנופוסטיטיס גם כן תלוי בגורם של הדלקת וכולל שימוש מקומי במשחה או שימוש באנטיביוטיקה דרך הפה לפי המלצה של רופא מומחה. 

טיפול בפין בעת מצב של פאראפימוזיס

יש צורך מיידי בטיפול רפואי. הטיפול כולל הורדת הנפיחות והחזרה של העורלה למקום (כדי שתכסה את העטרה). אם טיפול ידני לא עוזר, עושים סדציה וחתך קטן כדי לשחרר את העורלה.

bottom of page